Україна стала 64-ю в рейтингу прав жінок – Social Watch

Київ – Українки заробляють менше за чоловіків, їм у кілька разів важче брати участь у політичному житті. І лише їхні освітні права не обмежуються – такі результати дослідження до Міжнародного дня захисту прав жінок оприлюднила міжнародна громадська організація Social Watch. Вона поставила Україну на 64-те місце у світовому рейтингу рівноправ’я жінок. Українські експерти та політики вважають, що до такої ситуації призвели передусім дії влади, а в Адміністрації Президента натомість говорять, що глава держави має намір змінити ситуацію на краще. 



Міжнародна правозахисна організація Social Watch визначала статус жінок у понад 150 країнах світу за трьома критеріями: доступ до освіти, економічні та політичні можливості. Першими за сумою критеріїв виявилися скандинавські держави, останніми – країни Африки, зокрема, Туніс.



Україна опинилася посередині, на 64-му місці, пропустивши вперед усі розвинені держави, та навіть своїх сусідів із пострадянського табору – Молдову, Росію та Казахстан. Для порівняння, у 2009 році Україна посідала в рейтингу гендерної рівності 70-те місце, відтак її тепер віднесли до країн із несуттєвим прогресом щодо прав жінок.



Індикатори прав жінок: зарплата, домашні клопоти, участь у владі



Утім, проблеми українських жінок є набагато більшими, аніж показав світовий рейтинг, зауважує керівник правозахисного об’єднання «Ла Страда» Катерина Левченко.



«Потрібно дивитися на ті речі, які є індикаторами. Передовсім це економічні речі: безробіття, рівень зарплатні жінок у порівнянні з чоловіками. Офіційно різниця – 8 відсотків. Але є великі сумніви, бо донедавна зарплатня жінкам в Україні була нижчою на третину. Окрім того – «подвійна зайнятість»: через недоступність соціальної інфраструктури жінки доглядають і за дітьми, і за літніми людьми. Представництво жінок у вищих ешелонах влади є дуже низьким», – наголошує експерт



Жінки-політики: ми незручні, бо з нами не підеш в сауну



Погоджується з цим і одна з небагатьох українських жінок-політиків, координатор руху «Громадянський опір» Олександра Кужель. Вона вважає, що жінки в українській політиці просто є «незручними» для чоловіків.

«У політиці жінка не сприймається. З нею не можна піти у сауну чи на полювання, вона заважає їм бути царями життя. Мені подобається те, що в країнах Скандинавії у парламентах до половини жінок. Це не лише гендерна рівність: це жіночий погляд на кожне державне питання», – говорить Олександра Кужель.



Вона згадала про недавні заяви спікера Верховної Ради Володимира Литвина та прем’єра Миколи Азарова про те, що жінки в політиці не потрібні. Вона побачила таке ставлення і у Президента Віктора Януковича.



«Всі бачили бігборди Януковича, де він вітає жінок «зі святом краси і кохання». Це повністю збігається з його представленням Євро-2012, коли він закликав подивитися, як українські жінки роздягатимуться», – згадала Кужель.



Президент підпише закон про квоту жінок у владі – Герман



Між тим, радник Президента Ганна Герман запевняє, що Віктор Янукович відстоює принцип рівності жінок і чоловіків у політиці.

«Квотування жінок у владі мало би регламентуватися рішенням, законом парламенту. Жінка в суспільстві українському ще не має такої пробивної сили, щоб довести свої можливості у владі, – заявила радник глави держави в ефірі Радіо Свобода. – Президент не раз говорив про необхідність такого закону. Я переконана, що якщо його ухвалять, Президент – підпише».



Сьогодні в усьому українському Кабміні лише один міністр жінка – це віце-прем’єр, керівник Міністерства охорони здоров’я Раїса Богатирьова. Що ж до Верховної Ради, то в ній жінок близько 8 відсотків, менше, ніж в країнах арабського світу. Такі дані наводить Міжпарламентський союз.



У рейтингу міжнародної громадської організації Social Watch у першій п’ятірці – скандинави: Норвегія, Фінляндія, Ісландія, Швеція, Данія, на кілька сотих відсотка нижче йде Нова Зеландія, а лише на одну соту – різняться показники Іспанії та Монголії, в якої справи із жінками кращі, ніж у Канади та Німеччини.