Espanya, el setè país del món amb millor Índex d’Equitat de Gènere

Espanya, amb 81 punts sobre cent, és el setè país de 154 amb millor Índex d’Equitat de Gènere, segons un informe que ha elaborat l’ONG Social Watch, en el qual Noruega obté la millor puntuació, amb 89 punts, seguit de Finlàndia, amb 88, i Islàndia, 87.

Aquest Índex, que Social Watch prepara cada any, mesura la "bretxa" entre homes i dones en educació, activitat econòmica i empoderament polític i consisteix en una mitjana de les desigualtats en aquests tres aspectes.

En matèria d’alfabetització, estudia la desigualtat de gènere en tots els nivells de l’ensenyament, pel que fa a la participació econòmica calcula les diferències entre els ingressos i l’ocupació, en tant que en l’apoderament mesura la bretxa en les ocupacions altament qualificats, els càrrecs parlamentaris i les cúpules empresarials.

Els cinc nivells segons els que l’índex mesura la bretxa de gènere són: crític, molt baix, baix, mitjà i acceptable i cap país del món ha arribat als 90 punts o més, el que significa que per ara cap país ha aconseguit un bon nivell.

Social Watch mesura la desigualtat entre dones i homes, no el seu benestar, per la qual cosa, segons explica en una nota de premsa, en un país on els joves d’ambdós sexes tinguessin igualtat d’accés a la universitat tindria el valor cent en aquest indicador.

De la mateixa manera, prossegueix, un país on nenes i nens estiguessin igualment impedits de completar l’ensenyament primari, també tindria un cent.

La qual cosa no significa que la qualitat de l’ensenyament sigui la mateixa en ambdós casos, "simplement estableix que en tots dos casos les nenes no reben menys educació que els homes".

Així, l’Índex demostra, segons el parer de Social Watch, que la falta d’equitat no pot justificar per una manca de recursos.

Dels 154 països analitzats, els que van tenir millor puntuació són Noruega (89), Finlàndia (88), Islàndia i Suècia (87), Dinamarca (84), Nova Zelanda (82), i Mongòlia i Espanya (81), tots amb un índex mitjà.

Els cinc països del món en la pitjor situació són la República del Congo (29), Níger (26), Txad (25), Iemen (24) i Afganistan (15), tots amb un nivell crític.

Països com Mongòlia (81), Rwanda (77), les Filipines (76) i Nicaragua (74) han aconseguit un alt grau d’equitat de gènere, encara que moltes dones i homes viuen en la pobresa.

No obstant això, països amb renda alta, com el Japó (57 punts), Turquia i Aràbia Saudita (37 punts) presenten "enormes bretxes" entre homes i dones.

Altres països de l’entorn europeu es troben també entre els 15 millors, com Alemanya, en el desè lloc, Bèlgica (lloc 13), Holanda (lloc 14) i Suïssa (lloc 15).

Per regions, Europa i Amèrica del Nord, ambdues amb un índex mitjana de 73 (baix), encapçalen la llista, però, no tots els països europeus aconsegueixen els mateixos avenços per tancar la bretxa de gènere.

Així, per exemple, Albània (55) i Turquia (45) estan per sota de la mitjana mundial de 57, per tant la seva índex és molt baix.

Àsia Oriental i el Pacífic amb 69, Amèrica Llatina i el Carib (68) i Àsia Central (63) també estan en la categoria baixa.

Àfrica Subsahariana (52) i l’Orient i el nord d’Àfrica amb 43 estan ambdós en la categoria molt baixa, i totes dues per sota de la mitjana mundial, mentre que Àsia Meridional tanca la llista amb 39 punts, és a dir, un nivell crític.

EFE